Schweden

Campen auf Campingplätzen in Schweden

Campings in Zweden

• Land van meren en vissen
• Ideaal om rond te trekken
• Skiën met het noorderlicht en wandelen tijdens de middernachtzon
• Pipi Langkaus, Småland en Dalarna
• Typisch Zweedse tradities

Voor een kampeervakantie is Zweden een uitgelezen plek. Onderneem een actieve outdoorvakantie, hippe citytrip of boeiende trektocht. Het land is ongeveer elf keer zo groot als Nederland en ideaal voor een rondreis met de caravan, camper of een mooie reis met de fiets en tent. Ga lekker vrij kamperen op één van de aangewezen plaatsen. Ook zonder eigen mobiel onderkomen is kamperen mogelijk, want alle campings in Zweden beschikken over zogenaamde “stuga’s” (trekkershutten), uiteenlopend van zeer eenvoudige tot zeer luxe. Zweedse mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam en de taal hoeft ook geen probleem te zijn, want men spreekt er goed Engels en Duits.

Quickstops

De campings in Zweden kennen het ‘Quickstop’-systeem. Dan profiteer je van korting als je na 21:00 uur arriveert en voor 9:00 uur weer vertrekt. Er wordt dan een plaats toegewezen. Op deze manier reis je rond door het hele land tegen een gereduceerd tarief en kun je gemakkelijk de kosten drukken.

Land van meren en vissen

Waan je in het land meren en vissen. De meeste campings in Zweden liggen aan een meer met een natuurbad. Door de steigers rondom het bad kunnen de kinderen er ook in zwemmen. Een aantal campings hebben in het meer zelfs een vlot, waarop een duiktoren is geplaatst. Niet alleen de zwemmers, maar ook voor sportvissers kunnen hun hart ophalen. Vrijwel elke camping ligt aan een groot of minder groot meer. Deze meren herbergen veel en grote vissen. Vissen mag echter niet zomaar want je hebt bijna voor elk meer een “fiskekort” (viskaart) nodig. Vanaf 16 jaar is een viskaart verplicht. Beneden de 16 jaar geldt vaak 50% korting en de allerkleinsten mogen meestal op de familiekaart te vissen. Informeer bij twijfel ter plaatse bij de beheerders of bij een toeristenbureau. Alleen aan de kust is vissen zonder vergunning toegestaan.

Bezienswaardigheden in Zweden

De meeste campings in Zweden liggen in de buurt van, of op niet al te grote afstand van interessante bezienswaardigheden en evenementen. Vraag hier ook naar bij de beheerders van de camping of bij de plaatselijke VVV. Verder verstrekt de VVV gegevens omtrent leuke activiteiten als wildwatervaren, vlotvaren, railfietsen en survivaltochten.

Elk gebied heeft wel iets speciaals aan bezienswaardigheden te bieden. Eén van de bekendste gebieden is Småland, met haar glasdistrict en Astrid Lindgrens wereld van Pipi Langkaus. De boeken over de avonturen van Astrid Lingrens’ Pipi, Emil en de kinderen van Bullerbyn zijn allemaal verfilmd. De plaatsen waar zich dit afspeelt zijn een bezoekje zeker waard. Een andere populaire bezienswaardigheid is de provincie Dalarna, bekend om z’n houtsnijwerk. Het Dalarna paardje, een fraai gesneden en beschilderd houten paardje komt er vandaan.

Populaire Zweedse gebieden

In Noord-Zweden en Zweeds Lapland beleef je, vlakbij de wildernis, zeldzame avonturen. Bekijk het noorderlicht, bezoek het ijshotel, ga hondensleeën of vertel je verhalen rond het kampvuur met een Samische gids. In de zomer kun je tijdens de middernachtzon vliegvissen of een bijzondere wandeling maken over het beroemde koningspad.

De hoofdstad Stockholm is zeker een bezoekje waard. Het is prachtig gelegen over de veertien eilanden van het Mälarmeer. Naast de 700 jaar historie die je in de stad aantreft, geeft het ook een schitterende blik over de Oostzee. In de oude binnenstad van Stockholm tref je gotische kerken, het koninklijk paleis, typische gebouwen, maar natuurlijk ook de vele cafés, restaurants en winkels. Voor een andere goede stedentrip raden we Malmö en Göteborg aan. Prachtige steden met hippe winkels voor de shop-a-holics en kwaliteitsrestaurants, bistro’s en cafés voor de fijnproevers.

Wallander

De fans van de televisieserie Wallander kijken in Zuid-Zweden hun ogen uit. Zo mooi als op televisie in beeld gebracht, is het stadje Ystad ook in het echt. Golvende vlakten en eindeloze zandstranden. Vele bekende vissersplaatsjes tref je hier aan. Verder staat de zuidelijke regio bekend om het ambachtelijke voedsel. Lam, wild en gans, geniet er van in de vele restaurants die je tegen komt.

Winterse activiteiten

De meeste skioorden van Zweden zijn door hun noordelijke ligging van Kerstmis tot Pasen sneeuwzeker. Skiën tegen het decor van het noorderlicht en de middernachtzon. Wie heeft dat al meegemaakt? Andere mooie avonturen zijn een sneeuwscootersafari door Lapland, prachtige schaatstochten of een ontspannen op een kuuroord, met de aanblik van de sprookjesachtige Zweedse landschappen.

Zomerse activiteiten

In de zomer is er genoeg te doen rond de campings in Zweden. Op het water zijn tal van spannende activiteiten als kanoën door de grachten van Stockholm, overnachten in een tent op een eilandje, vissen in de wildernis of wildwatervaren in de Zweedse Bergen op de stroomversnellingen van Storfallet. Aan het stadsstrand van Malmö halen de wind- en kitesurfers hun hart op.

Tijdens een trektocht wandel je door de bergen, Zweedse wildernis of een van de nationale parken. Ga dan ook langs het uitgestrekte Sarek, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Veel toeristen maken dan ook van de gelegenheid gebruik voor een survivaltocht of een kampeerreis. Bewonder de landschappen verder tijdens een mooie wandeltocht, fietstocht of een klim met de mountainbike.

Op zoek naar een unieke wandelervaring? In Zweeds Lapland ben je op de juiste plaats tijdens de Midzomernachtzon! Beklim de hoogste bergtoppen en aanschouw de wondere wildernis in de mooiste kleuren, want vanaf eind mei tot half juli gaat de zon niet meer onder. Wandel verder door het spectaculaire berggebied, met uitgestrekte bossen of langs de kust met lange stranden en ontdek de mooiste plekjes.

Campings in Zweden

Kamperen in een rustige, historische, stedelijke of avontuurlijke omgeving? Of sla je tent op langs de kust. Zweden heeft het allemaal en op de camping ben je op de beste plek om van het land te genieten. De campings in Zweden liggen meestal in prachtige natuurgebieden, met speciaal uitgezette wandel- en fietsroutes. Deze routes leiden langs historische plekjes, zoals de vele rotstekeningen en kastelen. Verder bieden de woeste stromen en watervallen veel avontuur, maar geeft dit aan de andere kant ook veel rust.

Het winterkamperen is in opkomst. Caravans, vakantiehuisjes en trekkershutjes zijn een ideale plek op de campings in Zweden, om bij te komen van al het avontuur op de piste. Al deze accommodaties zijn goed ingericht voor de wintersporter.

Tradities

Zweden kent veel tradities. De bekendste tradities zijn de Midzomerviering en het Luciafeest op de 13 december. Midzomer wordt traditioneel gevierd in het weekend zo dicht mogelijk bij 20 juni, de officiële datum. Het begint al op de dag voorafgaande aan de 20e juni, met “midsommarafton”. De winkels zijn al vroeg gesloten en het leven staat verder op een laag pitje, zodat men het hele weekend bezig is met de midzomerviering. Tijdens- en voor de Midzomerviering kan het erg druk zijn op de camping, dus reserveren is wel aanbevolen. Sommige campings in Zweden verhogen hun prijzen tijdelijk, omdat de kosten voor de activiteiten betaald moeten worden.

De traditionele Luciaviering wordt gevierd op 13 december. Dan komen in de vroege morgen meisjes in witte kleren met kaarsjes op hun hoofd het gezin wekken en trakteren op een ontbijt. De oudste dochter uit het gezin speelt vaak de Heilige Lucia. Het dorp kiest jaarlijks een eigen Lucia. Men eet tijdens dit feest de z.g. “Lussekatter” (gele saffraanbroodjes).

Een andere traditie is dat huwelijk en doop uitbundig worden gevierd in klederdracht, met veel eten, drinken, dansen en volksmuziek. Hartstikke leuk om dat mee te maken tijdens de vakantie.

Handige weetjes

Het land is op allerlei manieren te ontdekken. Hier kent men het unieke Allemansrätt (Allemansrecht). Hierdoor kunnen kampeerders zich vrij bewegen in het Zweedse platteland. Het geeft rechten, maar zeker ook verplichtingen. Informeer ter plaatse.

Enkele Nederlandse campingeigenaren hebben speciale routes uitgezet. Te denken valt aan Rondje Zweden (www.rondjezweden.nl), dat begint in Denemarken, doorgaat tot Zweden en weer in Denemarken eindigt.

Het weer is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Toch, als er een hogedrukgebied boven Rusland hangt profiteert Zweden meestal mee.

 

Praktische informatie

Tot enkele jaren terug waren de campings in Zweden alleen bereikbaar met een veerboot. Sinds de Öresundbrug klaar is heeft men meer mogelijkheden om het landschap en de kampeerplaatsen te bereiken. Een veel gebruikte route is met de ferrie van Putgarden naar Rødbyhaven en vervolgens van Helsingør naar Helsingborg. Men kan ook deels met de boot en deels over land. Eerst ven Putgarden naar Rødbyhaven en daarna over de Öresundbrug (tolbrug) Denemarken naar Zweden. Helemaal over land en bruggen reizen is ook mogelijk. Via Kolding in Denemarken en vervolgens via de Kleine Belt (tolvrij), de Grote Belt (tolbrug) en de Öresundbrug. Maar een nog steeds geliefde route is door Denemarken en dan van Frederikshaven naar Götenborg. Maar er zijn meerdere ferries die op Zweden varen.

Verkeer

De Zweedse wegen zijn goed onderhouden en alleen rondom de grote steden gematigd druk. Buiten de bebouwde kom zijn de maximumsnelheden 110, 90 en 70 km/h afhankelijk van het soort weg. Binnen de bebouwde kom is het maximum altijd 50 km/h en in de woonwijken 30 km/h. Voor auto’s met een aanhanger geldt 80 km/h. Het verkeer op het verkeersplein heeft voorrang op het verkeer van de toevoerwegen. De wegen maken relaxt toeren met camper, caravan of motor en fiets mogelijk. Houdt het ook relaxt, want de boetes zijn niet mals.

Ondanks de kilometerslange wildafrasteringen (vildstängelse) moet je wel rekening houden met overstekend wild, vooral in de ochtend en bij avondschemering. Radarapparatuur is verboden. Het toegestane alcoholpromillage is 0,2 promille. Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en overdag is ook dimlicht verplicht. Let op: LPG is moeilijk verkrijgbaar.

Hulp bij pech onderweg

Voor pech onderweg is er de Zweedse wegenwacht (Assistancekåren) tel: 020-912912. Bij ongeval kunt je overal in Zweden 112 bellen. Weet je niet hoe de straat of weg heet, geen nood, de hulpdiensten weten je mobiele telefoon te traceren.

Suchen

Beliebte Filter
Beliebte Länder
Beliebte Regionen
Campingplatzumgebung
Unterkunft
BestDeal Camping
Campingtyp
Ausstattung
Erholung
Schwimmen

267 empfohlene Campingplätze in Schweden

Camping am Regenbogen Camp Mönsterås campen auf einer Insel im Kalmarsund. Das Regenbogen Camp Mönsterås liegt in einer parkähnlichen Umgebung an einem steinigen Ufer. Regenbogen Camp Mönsterås hat etwa 130 Plätze und vier Campinghütten. In der Nähe finden Sie einen Badeort, den Yachthafen, Oknögrillen (ein kle ... WEITERLESEN
Marias Camping liegt wunderschön hinter den Dünen, 150 Meter vom Meer entfernt. Marias Camping ist ein freundlicher Familiencampingplatz mit schönen Birkenhecken auf der Rückseite der meisten Campingplätze. Von Marias Camping können Sie direkt in das Naturschutzgebiet laufen. Der Campingplatz liegt in der Nähe des ... WEITERLESEN
SVEG CAMPING befindet sich am Fluss Ljusnan in der Mitte des Dorfes, zwischen Hede und Mora. Sie können Kanu fahren, Minigolf und Angeln. Es ist ein gemütlicher Familiencampingplatz.  Das Hallenbad ist 100 Meter entfernt. WEITERLESEN
Karlstad Swecamp Bomstad baden ist ein 4 Sterne Familiencampingplatz. Der Campingplatz liegt im Norden des Vänern-Sees und hat einen der schönsten Strände der Region, die "Riviera von Värmland" genannt. Die Stadt Karlstad ist eine alte Stadt mit vielen Sehenswürdigkeiten. Eines der größten Einkaufszentren in Schwe ... WEITERLESEN
Das Olofsbo Camping befindet sich in Halland. Von Olofsbo Camping aus können Sie jeden Tag von Juni bis August nach Varberg mit einem Boot fahren, um zu angeln. WEITERLESEN
Lökna Husvagns Camping ist ein schöner ruhiger Campingplatz auf der Westseite des Bolmensees, in einer natürlichen Umgebung. Ein schöner Naturpool mit Strand und Liegewiese. Die Badeorte Lökna Husvagns Camping liegen an einem Binnensee. Teilweise befinden sich die Stellplätze auf einem höheren Teil des Campingplatz ... WEITERLESEN
Trellebyrands Camping liegt in der Bohuslän Region auf einem Ausläufer des Skagerrak. Am Trälebergs-Kilen 5 km nördlich von Lysekil befindet sich ein schönes Naturschutzgebiet. Trellebyrands Camping hat auch einen kleinen Sandstrand und ein Sprungbrett. Ausflüge können ua mit dem Havets Hus, Salzwasseraquarien, in ... WEITERLESEN
Doro Camping Lappland ist der erste Campingplatz in Südlappland. Der Campingplatz liegt an der schwedischen Nordkaproute: E45 und ist leicht erreichbar. Es verfügt über hervorragende sanitäre Einrichtungen, Terrassenplätze und Rasenflächen für Wohnmobile, Wohnwagen und Zelte. Es gibt auch 4-Personen-Cottages mit ei ... WEITERLESEN
FURUVIKS CAMPING befindet sich 250 m vom größten SCHWEDED Tierpark und Spielplatz mit der Spezialität: APEN entfernt. Im Park ist ein schönes großes Schwimmparadies mit Rutschen. Sie können auch in den Orient Express Waggons bleiben WEITERLESEN
Vita Sanders Camping liegt an einem kinderfreundlichen Sandstrand. Neben dem Fußballplatz verfügt der Campingplatz auch über eine eigene Skatespur. In der Hauptsaison gibt es verschiedene Aktivitäten wie Karaoka-Abende. Ein Besuch des berühmten Aquädukts in Häverud sollte während Ihres Aufenthalts auf dem Campingp ... WEITERLESEN

 

Camping in anderen Regionen Schweden

Campingnavigator Produkte

Campingführer

Mehr als 350 Campingführer.

Total frei!

Themenführer

Entscheiden Sie sich für Radfahren oder Wandern?

Ontdek Magazine

Ontdek Magazine. Auf Papier und online!

Newsletter

Möchten Sie wirklich gute Camping-Tipps erhalten?

Best Deal Campingkarte

Das Best Deal auf Hunderten von Campingplätzen in Europa

Campingnavigator Produkte